رفع نم و رطوبت دیوار و سقف
علائم وجود نم و رطوبت چیست؟
پیش از هر چیزی، بهتر است درباره علائم وجود نم در اتاق یا ساختمان اطلاعات کافی داشته باشید. دانستن این نشانهها و شناسایی به موقع آنها، از آسیبها و مشکلات بیشتر جلوگیری میکند و مانع از خطرات سلامتی برای ساکنین میشود. برخی از علائم وجود نم و رطوبت در محل عبارتند از:
- بوی نامطبوع دائم: یکی از اولین نشانههای وجود رطوبت، بوی بد در محیط است که شبیه بوی خاک بارانخورده یا بوی کپک احساس میشود. این بو معمولا در محیطهای سربسته مثل حمام، دستشویی، اتاقها و کابینت شایعتر است.
- ایجاد لکه و تغییر رنگ دیوارها: در صورتی که لکههای قهوهای، زرد یا خاکستری روی دیوار یا سقف منزل خود مشاهده کردید، بدان معنی است که رطوبت به لایههای زیرین نفوذ کرده است. این لکهها به مرور بزرگتر میشوند.
- پوسته پوسته شدن دیوار: معمولا نم و رطوبت به سرعت باعث باد کردن گچ دیوار و بلند شدن رنگ آن میشوند. در این مرحله علاوه بر از بین رفتن زیبایی ظاهری، عمق آسیب گستردهتر میشود.
- سردی غیرطبیعی دیوار یا کف: از دیگر علائم وجود نم، سردی و نمناکی بیش از حد کف یا دیوار اتاق است. معمولا در فصول مرطوب، این سردی بیشتر احساس میشود.
- وجود کپک یا قارچ: کپکها و قارچها در محیطهای مرطوب رشد مناسبی دارند. در نتیجه به محض دیدن کپک در محیط زندگی خود، بهتر است به دنبال رفع آن باشید.
- چکه کردن آب از سقف و دیوار: البته که چکه کردن آب از سقف لزوما به معنی وجود رطوبت نیست، اما در برخی موارد، رطوبت شدید ممکن است باعث به وجود آمدن قطرات آب روی سقف یا دیوار شود.
چه دلایلی باعث به وجود آمدن نم و رطوبت در فضاها میشوند؟
به طور کلی دلایل مختلفی باعث ایجاد رطوبت در یک محیط میشوند. برای رفع نم و رطوبت به وجود آمده، لازم است عامل اصلی را شناسایی کنید. در ادامه برخی از دلایلی این مشکل را بررسی خواهیم کرد.
ترکیدگی لولههای آب
یکی از شایعترین دلایل ایجاد رطوبت، نشت یا ترکیدن لولههای فرسوده است. نکته مهم درباره این مشکل این است که معمولا در سقف اتفاق میافتاد و تا زمانی که لکههای زرد رنگ روی دیوار نمایان نشوند، قابل تشخیص نیست. بنابراین در صورت احساس هرگونه بوی نامطبوع یا احساس نم، توصیه میشود سرویس رفع نم و رطوبت را سفارش دهید.
عایقبندی نامناسب سقف
رفع نم و رطوبت سرویس بهداشتی، یکی از خدمات پرکاربرد محسوب میشود. معمولا دلیل اصلی این مشکل، نامناسب بودن عایقبندی سقف این فضا است که باعث نفوذ نم به داخل میشود. این موضوع در ساختمانهای قدیمی بسیار شایع است.
ضعف سیستم تهویه
در صورتی که سیستم تهویه به خصوص در حمام و سرویسهای بهداشتی مشکل داشته باشد، گردش هوا به خوبی صورت نمیگیرد و بخارات آب روی کاشی و سرامیک دیوار باقی میمانند و سرد میشوند. به مرور این سرما به لایههای داخلی نفوذ میکند و علاوه بر ایجاد نم و رطوبت، باعث بلند شدن و کنده شدن کاشیها نیز میشود.
نفوذ آب باران
درزها و ترکهای ریز، شکستگیها و نقص در شیببندی سقف ساختمان، میتواند باعث نفوذ آب باران و برفهای ذوبشده به داخل شود. این موضوع بهویژه در شهرهای شمالی که این نکات را در ساختمانسازی رعایت نکردهاند، بیشتر دیده میشود.
خشک کردن لباسها در خانه
معمولا بسیاری از خانمها از رختآویز برای خشک کردن لباسهای شستهشده استفاده میکنند. اما برخی از افراد، رختآویز را در محیط داخلی خانه قرار میدهند. این اتفاق باعث میشود تا خیسی لباسها در خانه پخش شده و باعث نم زدن دیوار شود. اگر قصد خشک کردن لباسها در داخل اتاق یا منزل را دارید، بهتر است پنجرهها را باز بگذارید تا جریان هوا مانع از ایجاد نم و رطوبت در منزل شود.
شستن دیوار یا سقف
از دیگر دلایل به وجود آمدن این مشکل، شستشوی بیرویه دیوارها و سقف اتاق، حمام یا دستشویی است. این کار به مرور باعث از بین رفتن عایق و ایجاد نم میشود. رفع نم و رطوبت یک گزینه منطقی برای جلوگیری از آسیبهای بیشتر محسوب میشود.
عوارض و خطرات عدم رفع نم و رطوبت چیست؟
همانطور که اشاره شد، از بین بردن هرچه سریعتر نم موجود در محل زندگی، بسیار اهمیت دارد. چرا که علاوه بر از بین بردن زیبایی ظاهری فضا، رطوبت میتواند مشکلات سلامتی حادی برای افراد به وجود بیاورد. برخی از این مشکلات عبارتند از:
- ایجاد انواع بیماریها: یکی از مهمترین عوارض عدم رفع نم و رطوبت، ایجاد مشکلات سلامتی برای ساکنین ساختمانهاست. قرار گرفتن در معرض رطوبت به مدت طولانی، میتواند برای کودکان و به ویژه افرادی که دارای آلرژی هستند، خطرناک باشد. همچنین درد مفاصل، تنگی نفس و آرتروز از جمله مشکلات وجود نم در محیط هستند.
- آسیب به لوازم خانه: به طور کلی نم و رطوبت بالا میتواند به لوازم خانه از جمله وسایل چوبی، آهنی و پارچهای آسیب برساند.
- تشکیل قارچهای بیماریزا: طبق آنچه گفته شد، قارچها در محیطهای مرطوب رشد بهتری دارند و بعضی از آنها با ایجاد سموم مختلف، باعث مشکلات تنفسی و آلرژی میشوند.
- آسیب به ساختمان: رطوبت در طول زمان باعث پوسیدگی، شکستگی و از بین رفتن مصالح ساختمانی نظیر گچ، سیمان آجر و چوب میشود.
- افزایش مصرف انرژی: وجود رطوبت به ویژه در فصلهای سرد سال، باعث سرمای بیش از حد محیط میشود و مصرف وسایل گرمایشی را بالا میبرد.
مراحل رفع نم و رطوبت چگونه است؟
از بین بردن نم زدگی محیط دارای یک سری مراحل و مقدماتی است که باید به صورت اصولی انجام شوند. این مراحل به ترتیب عبارتند از:
- شناسایی عامل و محل دقیق نم: در مرحلهی اول با استفاده از ابزارهای مختلفی از جمله رطوبتسنج یا دوربین حرارتی، محل دقیق نم و علت به وجود آمدن آن مشخص میشود.
- انتخاب روش مناسب: به طور کلی رفع نم و رطوبت به دو شکل انجام میشود. بدون تخریب و با تخریب. در برخی روشهای مدرن مثل تزریق مواد ضدرطوبت، نیازی به تخریب نیست. اما گاهی ممکن است برای دستیابی به بعضی قسمتها، تخریب جزئی ایجاد شود.
- از بین بردن عامل رطوبت: این مرحله شامل تمامی اقدامات برای رفع رطوبت از جمله تعویض لولهها، عایقبندی سقف، اصلاح سیستم تهویه و پوشاندن درزها است.
- خشک کردن محل: خشک کردن محل نم زده برای جلوگیری از رشد قارچ و باکتری ضروری است. این مرحله ممکن است چند ساعت طول بکشد.
- پاکسازی و ضدعفونی کردن: در صورتی که هرگونه کپک یا آثاری از رطوبت به جا مانده باشد، از شویندههای مخصوص و گاهی جوش شیرین و سرکه برای رفع آنها استفاده میشود.
- عایقبندی: در مرحله آخر برای رفع نم و رطوبت ، از پوششها یا رنگهای ضدآب، ایزوگام و ملات مخصوص ضد نم استفاده میشود.
رفع نم و رطوبت شامل چه خدماتی است؟
به طور کلی این خدمات بسیار متنوع و گسترده هستند، در نتیجه در اکثر محیطها کاربرد فراوانی دارند. برخی از خدماتی که در این سرویس ارائه میشوند عبارتند از:
- رفع نم سقف بدون خرابی
- رفع نم زدگی دیوار با مواد نانو
- تشخیص و رفع نم زدگی ساختمان
- جلوگیری از چکه کردن سقف دستشویی
- رفع نم دیوار گچی و سیمانی
- برطرف کردن مشکل خیس شدن گچ دیوار
- رفع نم زدگی حمام و توالت
هزینه رفع نم و رطوبت چقدر است؟
به دلیل اینکه هزینه این خدمات به موارد مختلفی وابسته است، در نتیجه امکان تعیین یک قیمت ثابت و مشخص برای آن وجود ندارد. با این حال برخی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت رفع نم زدگی عبارتند از:
- اندازه و مساحت محیط نم زده: مساحت محیطی که دچار رطوبت شده است، یکی از مهمترین عوامل موثر برای تعیین قیمت این خدمات به شمار میرود. هر چقدر وسعت نم بیشتر باشد، هزینه از بین بردن آن بیشتر خواهد بود.
- علت ایجاد رطوبت: یکی از عوامل دیگری که بر قیمت رفع نم و رطوبت تاثیر زیادی میگذارد، عامل به وجود آمدن آن است. دلایل مختلفی از جمله نشت آب، ترک دیوارها یا پوسیدگی لولههای فاضلاب باعث بروز این مشکل میشوند که هزینه رفع هر یک از آنها متفاوت است.
- روش رفع رطوبت: امروزه روشهای متنوعی برای رفع نم از جمله استفاده از مواد نانو و ضدرطوبت وجود دارد. مواد نانو یک تکنولوژی جدید است که مزایای فراوان از جمله دوام و ماندگاری بالا، اقتصادی، سبک و عایق حرارتی دارد و بدون نیاز به تخریب، رطوبت را از بین میبرد.
- دستمزد متخصصان: مراکز و افراد حرفهای بر اساس مهارت و تجربه خود، هزینههای متفاوتی برای ارائه این خدمات دریافت میکنند.
رفع نم و رطوبت با کمککار
نم زدگی و رطوبت از جمله مشکلات رایجی هستند که اگر به موقع به آنها رسیدگی نشود، میتوانند مشکلات زیادی برای ساختمان، ساکنین و لوازم منزل به وجود بیاورند. سردی غیرمعقول، ایجاد لکههای زرد و پوسته پوسته شدن دیوارها از جمله علائم وجود این مشکل به شمار میروند. همچنین مشکلات تنفسی، پوستی، رشد قارچ و کپک از عوارض وجود رطوبت هستند. رفع نم و رطوبت، روشی مقرون به صرفه و کاربردی برای از بین بردن این مشکل در سریعترین زمان ممکن است. در این روش بدون نیاز به تخریب کامل، از تکنیکها و ابزارهای پیشرفته استفاده میشود. برای رفع نم و رطوبت، درخواست خود را در کمککار ثبت کنید. با متخصصان مربوطه گفتگو و سر زمان و هزینه انجام کار توافقات لازم را انجام دهید.